Briefing Website Ontwikkeling

Een website ontwikkelen begint met een goed plan en duidelijke uitwerking van wensen en eisen. Het is vergelijkbaar met het bouwen van een huis, eerst bepaal je hoeveel en welke ruimtes er moeten zijn, aan welke eisen deze moeten voldoen en daarna gaat een architect vormgeven hoe het huis eruit moet komen te zien. Voordat er gebouwd gaat worden wordt alles vastgelegd in bouwtekeningen. Bij het ontwikkelen van een website werkt dit ook zo! Heeft u al een briefing ? Toets dan of minstens onderstaande vragen zijn beantwoord. Heeft u nog geen briefing ? (ik wil 'gewoon' een website) probeer dan onderstaande vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De websitebouwer kan dan beter inschatten of er een bestaand (open source) systeem gebruikt kan worden of dat een website op maat moet worden gemaakt. Dit kan veel schelen in de kosten.

Vragen:

© Het is niet toegstaan deze tekst of afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NewMediaPartners. Linken naar deze pagina mag wel !

 1. Korte omschrijving van uw bedrijf of instelling.
 2. Wat is het hoofddoel van de website ?
  (bijvoorbeeld: informatie verschaffen, imago versterken, leads genereren, branding, verkoop, volgers creƫren)
 3. Zijn er neven doelen ?
 4. Welke hoofddoelgroep wilt u bereiken ?
 5. Zijn er nevendoelgroepen ? (indien van toepassing)
 6. Hoeveel pagina's (en bij een webwinkel hoeveel producten en -sub-categorie) wilt u ongeveer gaan gebruiken?
 7. Wat zijn de belangrijkste woorden waarmee u uw website zou kunnen omschrijven ?
 8. Wat zijn de zoekwoorden die uw doelgroep zou gebruiken als ze naar u op zoek zijn in Google ?
 9. Wie zijn uw online en offline concurrenten, en kunt u aangeven wat uw meerwaarde ten opzichte van hen is ?
 10. Wat is het geografische doelgebied ? (lokaal, regionaal, nationaal, internationaal)
 11. Welke pagina's / onderwerpen komen er op de website ?
  Maak een sitemap (stroomdiagram) en bepaal per pagina het doel van de pagina en de hoofdzoekwoorden (max 3) die van toepassing zijn op specifiek die pagina. Zie als voorbeeld de afbeelding onderaan deze pagina.
 12. © Het is niet toegstaan deze tekst of afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NewMediaPartners. Linken naar deze pagina mag wel !
 13. Wilt u producten of diensten verkopen via deze website en zo ja wilt u gebruik maken van online bestelmodule en afrekenen ?
 14. Is er al een huisstijl ontworpen (logo, kleuren etc) ? Zo ja graag voorbeelden bijsluiten, zo nee graag aangeven of deze door ons ontwikkeld dienen te worden.
 15. Indien er eisen zijn met betrekking tot een tijdspad en budget graag meer informatie hierover:
 16. Is meertaligheid gewenst ?
 17. Hoevaak wilt u per jaar de inhoud van de website gaan aanpassen en wilt u dat zelf doen met een content management systeem of wilt u dit uitbesteden ?
 18. Wilt u koppelingen met sociaal media, zo ja met welke ?
 19. Is er al een domeinnaam geregistreerd ?
 20. Zijn er specifieke eisen of wensen, interactieve modules die u graag in uw website wilt hebben ?
 21. Wilt u gevonden worden in zoekmachines op bepaalde zoektermen ? Natuurlijk !, alleen voor zoektermen die veel concurrentie hebben is dit niet vanzelfsprekend en moeten er aanvullend internet marketing werkzaamheden worden uitgevoerd. Kunt u aangeven op welke zoektermen u gevonden wilt worden ? Vergeet niet te denken in verfijningen / combinaties van zoektermen. 1 woord zoektermen (bijvoorbeeld schoenen of schoenenwinkel) zijn te algemeen, denk in schoenen + stad of schoenen + merk of schoenen + specialisatie.

Ook handig ! : Stappenplan internet marketing | Uw website online en dan ... ?

Deze briefing downloaden als PDF

© Het is niet toegstaan deze tekst of afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NewMediaPartners. Linken naar deze pagina mag wel !